Hoe fotografeer je een binnenruimte? 8 tips!

Om verschillende redenen kan het zo zijn dat je foto’s nodig hebt van een binnenruimte. Bijvoorbeeld omdat je een vakantieappartement, kantoorruimte of studentenkamer wilt verhuren, of je wilt een aantal mooie foto’s maken van je net verbouwde bedrijfspand. Uiteraard behaal je het meest professionele resultaat door een fotograaf in te huren. Maar wellicht vind je dit niet nodig of is hier geen budget voor. In dat geval delen we graag een aantal tips met je om zelf mooie foto’s te kunnen maken van een binnenruimte.


1 - Zorg voor zoveel mogelijk daglicht

Fotografeer alleen op klaarlichte dag en zet alle gordijnen en rolluiken open om zo veel mogelijk natuurlijk licht de ruimte binnen te laten vallen. Bij te weinig daglicht zullen de foto’s een wazig effect krijgen en dit wil je natuurlijk voorkomen. Een mooie, goed belichte ruimte komt veel aantrekkelijker over op camera.


2 - Zet alle lampen aan

Dit lijkt misschien gek aangezien je op klaarlichte dag fotografeert, maar het is zeker de moeite waard om eens de lampen aan te zetten en te kijken hoe dit op camera overkomt. Bij het fotograferen van een slaapkamer is het vaak mooi om de lampjes naast het bed aan te zetten om de ruimte een sfeervolle uitstraling te geven. Indien er zich een open haard in de ruimte bevindt, zet deze dan ook even aan om nóg meer sfeer te creëren op de foto.


Fotografie slaapkamer door MIIX in opdracht van Casa De Marbella
Fotografie slaapkamer door MIIX in opdracht van Casa De Marbella

3 - Fotografeer recht door op de lijnen in de ruimte te letten

Een hele belangrijke regel in de woning- en interieurfotografie is dat je de verticale lijnen, dus bijvoorbeeld muren of ramen, recht houdt. Dit kan een uitdaging zijn omdat nooit alle lijnen op een foto recht zijn aangezien je altijd vanuit een bepaalde hoek fotografeert. Houd in dat geval de meest opvallende lijn aan. Als je foto achteraf toch wat scheef blijft te zijn kun je dit gelukkig vaak nog wel corrigeren in de nabewerking.


4 - Haal rommel en persoonlijke items weg

Een belangrijk punt om niet te vergeten voordat je met je camera aan de slag gaat – leg rommel en persoonlijke spullen uit het zicht. Vergeet daarnaast ook niet om goed schoon te maken voor je de ruimte fotografeert en focus hierbij vooral op reflecterende oppervlakten zoals spiegels en douchewanden. Het zou zonde zijn als je er naderhand achterkomt dat je vingerafdrukken of kalkaanslag duidelijk zichtbaar is op je foto’s van een badkamer!

Fotografie door MIIX in opdracht van Casa De Marbella
Fotografie bedrijfsruimte door MIIX in opdracht van Make It Easy

5 - Maak niet te veel foto’s

Let er ook op dat je niet te veel foto’s maakt. Less is more, want te veel foto’s kunnen overweldigend zijn waardoor iemand wellicht afhaakt. Daarnaast is het zonde van je tijd, al deze foto’s moeten namelijk ook nog bewerkt worden. Denk goed na over wat het doel is van je foto’s. Bij het fotograferen van een koopwoning zijn over het algemeen meer foto’s nodig dan bij een vakantieappartement.


6 – Bewerk de foto's om ze nét dat beetje extra te geven

Na het maken van de foto’s is het tijd om deze te bewerken om er nét dat beetje extra uit te halen. Het bekendste en meest uitgebreide fotobewerkingsprogramma is Adobe Photoshop. Heb je dit niet, dan zijn er gelukkig een heleboel (gratis) alternatieven zoals de Photos app van Apple. Het bewerken van foto’s gaat deels op gevoel maar het is wel handig dat je weet waar de verschillende opties voor zijn. Het is raadzaam om een tutorial op YouTube te kijken van het programma wat jij gebruikt. Onthoud in ieder geval om de foto in balans te houden, 'overbewerkte' foto’s komen niet professioneel over. Indien jouw fotobewerkingsprogramma een retouch tool heeft, maak hier dan gebruik van om kleine, afleidende dingen uit de foto te halen zoals snoeren of oneffenheden op een muur.

7 – Plaats de foto's in een logische volgorde

Iets anders belangrijks om niet te vergeten is de volgorde van je foto’s. Zorg dat je de mooiste foto’s redelijk vooraan plaatst maar houd wel een logische volgorde aan. Switch bijvoorbeeld niet steeds tussen ruimtes maar creëer het effect dat je stap voor stap wordt meegenomen door de ruimtes heen.


8 – Verklein je foto’s

De foto’s zijn gemaakt, bewerkt en in de goede volgorde geplaatst, dan zit er nog maar één ding op – de foto’s comprimeren. Dit is vooral erg belangrijk als je de foto’s op een website gaat plaatsen. Grote bestanden kunnen er namelijk voor zorgen dat de website langzamer laadt. Een bekende tool is TinyPNG. Deze online tool is gratis en verkleint je foto’s makkelijk en snel zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Ideaal!

Heel veel succes met het fotograferen van jouw ruimtes! Heb je vragen of loop je ergens tegenaan? Neem dan gerust contact met ons op.