Ondernemen in Spanje? Let hier op!

Het is een droom van velen – je spullen pakken en emigreren naar het warme Spanje. Het land van de tapas, zon, flamenco en zee. Toch kan de realiteit minder rooskleurig uitpakken dan gedacht. Met name wanneer je een eigen business hebt of wil opstarten in dit Zuid-Europese land. Het creëren van naamsbekendheid, het verkrijgen van klanten en het behalen van omzet kunnen een uitdaging zijn. Wij geven je graag wat tips!Leer je doelgroep goed kennen


Deze tip geldt eigenlijk voor ondernemers wereldwijd – leer doelgroep goed kennen. We denken te weten wat de buyer persona van onze onderneming is, waar hij of zij zich bevindt en wat zijn of haar customer journey is. Uit de praktijk blijkt dat we hier de plank vaak mis slaan. Zeker als het gaat om ondernemen in het buitenland, hier heb je te maken met cultuurverschillen en andere leefstijlen. Verdiep je daarom goed in jouw doelgroep en de markt om niet voor verrassingen te komen staan. Pas hiervoor onderzoek toe, maak een buyer persona, customer journey en bepaal de touchpoints die er zijn tussen jou en je potentiële klanten. Op die manier schrap je het woord potentieel en blijft enkel het woord klant over. Dat is wat je wil.

Wees zichtbaar op de juiste platformen

Een andere belangrijke stap is om te kijken naar hoe je jouw doelgroep gaat bereiken. Wordt dit via off- of online kanalen? Het is goed om te weten dat er al diverse platforms bestaan in Spanje waar jij als Nederlandse of Belgische ondernemer op kunt adverteren. Veel ondernemers kiezen automatisch voor de bekende platforms zoals Facebook en Instagram, maar juist kleinere alternatieven kunnen veel interessanter zijn. Een goed voorbeeld is spanjemarktplaats.nl. Maar liefst 220.000 Nederlanders en Vlamingen in Spanje maken hier gebruik van. Een platform als deze kan natuurlijk enorm interessant zijn voor verschillende ondernemers in Spanje zoals een Nederlandstalige babysitter, een verkoper van stroopwafels, een Hollandse snackbar en nog veel meer. Ga dus zeker op zoek naar vergelijkbare platforms die relevant zijn voor jouw business en waarop jouw doelgroep waarschijnlijk te vinden is.

Zorg dat je de juiste documenten hebt


Wanneer je een onderneming start in het buitenland gelden er andere regels dan in Nederland. Het is niet het leukste gedeelte van het hebben van een eigen business, maar het is absoluut belangrijk. Verdiep je in alle benodigde documentatie en zorg dat je alles goed op orde hebt. Hiermee voorkom je een hoop gedoe en stress en eventuele boetes. Er bestaan diverse websites en forums die jou kunnen voorzien van alle informatie die je nodig hebt. Een goed voorbeeld hiervan is spanjeforum.nl. Hier wisselen Nederlanders en Vlamingen dagelijks tips en info uit rondom wonen in Spanje. Ideaal!