Wat is social media management?

Social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Zowel op privé als op zakelijk vlak maken we gretig gebruik van de vele online platformen die er tegenwoordig zijn. Of je nu binnen de B2B of de B2C werkt – social media integreren binnen je marketingstrategie is een must. Alleen hoe behaal je nu daadwerkelijk succes met social media? Als ondernemer heb jij het al druk zat. Daarnaast volgen de social trends zich razendsnel op. Tijd om deze op de voet te volgen heb jij wellicht niet. Hiervoor kun je een professional inhuren die voor jou het managen van je social media uit handen neemt. Wat dit precies inhoudt, daar gaan wij het vandaag over hebben.

Wat is social media?

Social media is een term die vrijwel niemand meer vreemd is. Toch is de definitie breder dan men denkt. Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waarop een gebruiker inhoud plaatst (ook wel bekend als content). Het doel van deze publicaties is om interactie (een dialoog) te starten met de volger, ook wel bekend als de gebruiker of consumer.


Achter de meeste socialmediakanalen zit een feed verwerkt, welke is gebaseerd op een algoritme. Een algoritme staat letterlijk voor het zetten van een X aantal stappen om een bepaald doel te bereiken. In het geval van social media loopt dit via een rekensom waarbij je informatie krijgt die voor jou als gebruiker bruikbaar is om jouw doelgroep succesvoller te kunnen bereiken. Dit algoritme ontstaat door een kanaal steeds te hergebruiken. Het kanaal begint vanzelf patronen te zien in hetgeen dat jij of de gebruiker interessant vindt. Voor veel socialmediakanalen wordt dit gemeten via likes, shares, comments of views.


De bekendste en meest gebruikte social media platformen zijn Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn, Twitter, YouTube en TikTok. Ieder platform is op zijn eigen manier uniek en biedt kansen. Niet ieder platform is daarom voor ieder type eindgebruiker geschikt. Evenmin is de content die je publiceert. Stap 1 is dan ook het kennen van jouw doelgroep om vervolgens te bepalen welk social media platform door jou ingezet kan worden als marketingmiddel.


Wat is social media management?


Het managen van socialmediakanalen (ook wel bekend als social media beheer) bestaat uit het beheren van de online aanwezigheid op sociale mediaplatforms van een persoon of organisatie. Dit beheer kan bestaan uit diverse, losse onderdelen of juist het gehele proces omvatten. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van interessante content voor op de kanalen, deze publiceren en vervolgens analyseren. Want wat gebeurt er wanneer de content is geplaatst? Is er bereik richting de gewenste doelgroep? En zo ja, op welke momenten op de dag, week of maand wordt de content geconsumeerd? Door wie? Wat is het gedrag dat de gebruiker vertoont? Is er sprake van interactie, of blijft het bij een eenzijdig proces? Het antwoord op al deze vragen maakt dat jouw social media rendabel, wordt, is of blijft. Hiervoor kun je als social media manager diverse tools en services gebruiken om dit inzicht te krijgen en toezicht te bewaken.

De voordelen van het uitbesteden van social media beheer

Het uitbesteden van social media management levert jou als ondernemer diverse voordelen op:

  • Het is kostenbesparend: Allereerst is het aanwezig zijn op sociale media vaak al een kosteneffectief initiatief, ongeacht het marketingbudget. Dit komt omdat lid worden in de meeste gevallen gratis is. Evenals het publiceren van content en het reageren op gebruikers. Ondanks dat dit proces technisch gezien gratis is, kost dit jou als ondernemer wel tijd, en tijd is geld. Het uitbesteden van dit proces scheelt jou dus tijd. Niet alleen in het aanwezig zijn op de platformen, maar ook in het niet zelf hoeven vergaren van alle benodigde kennis om succesvol te zijn op social media en het up to date blijven van de laatste ontwikkelingen. Dit doet een social media beheerder voor jou. Uiteindelijk kan dit kostenbesparend zijn.

  • Hoger bereik: Sociale media zetten jou letterlijk in contact met je doelgroep. Tegelijkertijd zijn deze platformen ideaal om te kunnen segmenteren en een nichemarkt te bereiken. Traditionele media of advertentiemogelijkheden kunnen nog niet op zo’n nauwkeurig niveau te werk gaan. Met traditionele media heb je dan ook een hoop waste, terwijl je hier wel voor betaalt. Met social media is deze ‘waste’ veel kleiner, mits goed ingezet. Social media management kan helpen om jouw bereik te vergroten onder de juiste doelgroep. Hiervoor gebruikt een social media beheerder diverse professionele tools die goed inzicht geven in het daadwerkelijke bereik. Met deze kennis en data kun je jouw social media marketingstrategie finetunen om zo meer succes te behalen.

  • Creatieve en consistente content: Dit is vast niet de eerste keer dat je dit hoort, maar content is key. Want met de juiste content trek jij als vanzelf de juiste doelgroep aan. Alleen de ene post is de andere niet. Simpelweg wat plaatsen om het plaatsen kan juist averechts werken. Met professioneel social media beheer wordt dit creatieve proces voor jou uit handen genomen. Op basis van jouw briefing maakt de beheerder een plan op om zo dagelijks, wekelijks of maandelijks content te publiceren die daadwerkelijk van toegevoegde waarde is voor de gebruiker.


Hoe werkt social media beheer bij MIIX?

Bij MIIX hebben we een grote passie voor sociale media. Er liggen namelijk onwijs veel kansen binnen deze dynamische wereld. Kansen waarvan wij hopen dat jij ze als ondernemer niet laat liggen. Uiteraard met onze hulp, want social media beheren kost nu eenmaal veel tijd en vraagt om kennis en expertise. Wij nemen het social media beheer voor jouw onderneming dan ook graag voor je uit handen. Hoe wij dit doen? Door te zorgen dat jouw kanalen actief worden bijgehouden op basis van de frequentie die jij wenst. Dit doen we door regelmatig interessante content te publiceren die echt op de doelgroep is toegespitst. Hiermee creëer jij een ijzersterk online visitekaartje. Ons social media management plan bestaat uit de volgende stappen:

  1. Creëren en posten van content

  2. Dagelijks community management

  3. Je krijgt jouw persoonlijke social media manager toegewezen die ten alle tijden als jouw contactpersoon dient

  4. Maandelijks geven wij je alle insights

  5. Optioneel kun je binnen dit plan fotografie en/of videografie laten opnemen voor nog meer succes!


Wij staan te popelen om jou te mogen helpen jouw social media tot een succes te maken. Lees meer over deze dienst of neem gerust vrijblijvend contact met ons op.