top of page

Adverteren met Google Ads in 2023

In deze blog leggen we je alles uit over adverteren op Google in 2023. We zullen je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Google Ads en je tips en tricks geven om het meeste uit je advertenties te halen in 2023.

Sem Wattez.JPG

Geschreven door

Sem – Advertising Specialist

Banner website.png
Anker 1

Wat is Google Ads en hoe werkt het?

 

Google Ads is een online advertentieplatform ontwikkeld door Google waarmee bedrijven advertenties kunnen weergeven op Google en zijn advertentienetwerk. Met Google Ads kunnen bedrijven advertenties in verschillende formaten maken en uitvoeren, waaronder tekst-, beeld- en videoadvertenties, om potentiële klanten te bereiken op Google Search en Google Maps, maar ook op andere websites en apps die deel uitmaken van het Google Ads-netwerk. Deze advertenties kunnen worden gericht op specifieke gebruikers op basis van hun interesses en locatie, en bedrijven kunnen de prestaties van hun advertenties in realtime volgen.

 

Met Google Ads hoeven bedrijven alleen te betalen voor de advertenties waarop gebruikers klikken, waardoor het een kosteneffectieve manier is om potentiële klanten te bereiken en verkeer naar hun websites te leiden.

 

Waarom Google Ads gebruiken voor bedrijven?

 

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven het gebruik van Google Ads voor hun bedrijf zouden moeten overwegen. Ten eerste kunnen bedrijven met Google Ads een groot en gericht publiek bereiken. Met Google Ads kunnen bedrijven hun advertenties plaatsen voor potentiële klanten die zoeken naar producten of diensten die verband houden met hun bedrijf, wat de zichtbaarheid van hun bedrijf kan vergroten en verkeer naar hun website kan leiden. Bovendien kunnen bedrijven met Google Ads hun advertenties afstemmen op specifieke demografische gegevens, locaties en interesses, zodat de juiste mensen hun advertenties te zien krijgen.

 

Een andere reden waarom bedrijven Google Ads zouden moeten gebruiken is dat het hen kan helpen bij het genereren van leads en verkopen. Door effectieve advertenties te maken en ze op het juiste publiek te richten, kunnen bedrijven hun kansen vergroten om leads en verkopen te genereren uit hun advertentie-inspanningen. Google Ads biedt bedrijven ook gedetailleerde tracking- en rapportagetools, die hen kunnen helpen de prestaties van hun advertenties te begrijpen en datagestuurde beslissingen te nemen om hun campagnes te optimaliseren en hun rendement te verbeteren.

 

Bovendien is Google Ads een flexibel en kosteneffectief advertentieplatform. Met Google Ads kunnen bedrijven hun eigen budget voor hun advertentiecampagnes vaststellen en alleen betalen voor de advertenties waarop gebruikers klikken. Hierdoor kunnen bedrijven hun reclame-uitgaven controleren en het maximale uit hun budget halen.

 

Een Google Ads campagne opzetten

 

Bij het opzetten van een Google-advertentie zijn er verschillende belangrijke punten waar je rekening mee moet houden om het succes van je campagne te garanderen. Hier volgt een stappenplan om je op weg te helpen:

 

 1. Bepaal je doelen: Voordat je begint met het opzetten van je advertentie, is het belangrijk om te bepalen wat je met je campagne wilt bereiken. Dit zal je helpen de juiste strategie en tactiek te bepalen, en het zal je ook helpen het succes van je advertentie te meten. Enkele veel voorkomende doelen voor Google Ads-campagnes zijn het vergroten van de naamsbekendheid, het genereren van leads en het stimuleren van de verkoop.

 2. Kies je advertentieformaat: Google Ads biedt verschillende advertentieformaten, waaronder tekstadvertenties, beeldadvertenties en videoadvertenties. Kies het advertentieformaat dat het meest geschikt is voor je bedrijf en je doelen. Als je bijvoorbeeld je producten wilt laten zien, kan een afbeeldingsadvertentie de beste keuze zijn, terwijl een videoadvertentie effectiever kan zijn om een verhaal over je merk te vertellen.

 3. Selecteer je doelgroep: Met Google Ads kun je je advertenties richten op specifieke demografische gegevens, locaties en interesses. Gebruik deze functie om het publiek te selecteren dat waarschijnlijk het meest geïnteresseerd is in je producten of diensten. Je kunt ook trefwoorden gebruiken om je advertenties te richten op gebruikers die zoeken naar specifieke termen die verband houden met je bedrijf.

 4. Maak je advertentie: Zodra je een duidelijk idee hebt van je doelen en je publiek, kun je beginnen met het maken van je advertentie. Gebruik een overtuigende kop en beschrijving om de aandacht van mensen te trekken en te vertellen wat je bedrijf aanbiedt. Neem een oproep tot actie (CTA) op die mensen vertelt wat je wilt dat ze vervolgens doen, zoals je website bezoeken of je bedrijf bellen.

 5. Bepaal je budget en biedstrategie: Google Ads werkt volgens een pay-per-click (PPC) model, wat betekent dat je alleen betaalt voor de advertenties waar gebruikers op klikken. Stel een budget in dat geschikt is voor je bedrijf en je doelen, en kies een biedstrategie die is afgestemd op je doelstellingen. Als het bijvoorbeeld je doel is om leads te genereren, kun je een biedstrategie gebruiken die gericht is op het verkrijgen van zoveel mogelijk klikken binnen je budget.

 6. Kies je targetingopties: Gebruik de targetingopties in Google Ads om ervoor te zorgen dat je advertentie aan de juiste mensen wordt getoond. Je kunt je advertentie richten op locatie, taal, apparaat en andere factoren om ervoor te zorgen dat deze relevant is voor je publiek.

 7. Controleer de prestaties van je advertentie door in te loggen op je Google Ads account en te klikken op het tabblad "Campagnes". Je kunt de algemene prestaties van je campagnes zien, evenals meer gedetailleerde informatie over de zoekwoorden, advertentiegroepen en locaties die verkeer naar je website leiden. Pas je advertentie zo nodig aan op basis van de prestaties. Als je bijvoorbeeld merkt dat een bepaalde advertentie niet veel kliks krijgt, kun je de targeting veranderen of de trefwoorden aanpassen om ze relevanter te maken voor potentiële klanten.

 

 

Welke zoekwoorden gebruik ik voor mijn Google advertentie?

 

Bij het opzetten van een Google Ads campagne is het belangrijk om de juiste zoekwoorden te kiezen. Deze zoekwoorden moeten relevant zijn voor uw bedrijf en de producten of diensten die u aanbiedt. Ze moeten ook vaak gebruikt worden door potentiële klanten bij het zoeken naar bedrijven zoals het jouwe. Om de juiste trefwoorden te vinden, kan je een trefwoord onderzoekstool gebruiken om te zien naar welke termen mensen zoeken en hoeveel concurrentie er is voor die trefwoorden. Je kunt ook de Keyword Planner binnen Google Ads gebruiken om u te helpen de juiste zoekwoorden voor uw campagne te vinden en te selecteren. Zodra u uw zoekwoorden hebt geselecteerd, kunt u deze gebruiken in uw advertentietekst en targeting-instellingen om ervoor te zorgen dat uw advertentie aan het juiste publiek wordt getoond.

De Google Zoekwoordplanner

 

De Keyword Planner is een tool binnen Google Ads die adverteerders helpt met zoekwoordenonderzoek. Hiermee kunnen gebruikers zoeken naar zoekwoorden en gegevens bekijken over hun zoekvolumes en concurrentieniveaus. Deze informatie kan nuttig zijn voor het plannen van advertentiecampagnes en het maken van beslissingen over welke zoekwoorden te targeten. De Keyword Planner is een waardevolle bron voor iedereen die de prestaties van zijn Google Ads-campagnes wil verbeteren. De tool biedt ook gegevens over geschatte klikken, vertoningen en kosten voor elk trefwoord, die u kunnen helpen bij het plannen van uw advertentiebudget en strategie. Al met al is de Zoekwoordplanner een waardevolle bron voor iedereen die de prestaties van zijn Google Ads campagnes wil verbeteren.

Keywordplanner Google.png

Welke type zoekwoorden zijn er in Google Ads?

 

In Google Ads zijn er drie soorten zoekwoorden: broad match, phrase match en exact match.

 • Broad match zoekwoorden zijn het meest algemene type zoekwoord. Ze zullen een zoekopdracht aan je advertentie koppelen, zelfs als de zoekopdracht slechts enkele van de woorden in je trefwoord bevat. Bijvoorbeeld, als je trefwoord "rode schoenen" is, kan je advertentie getoond worden bij een zoekopdracht als "rode sneakers kopen".

 • Phrase match zoekwoorden zijn specifieker dan broad match zoekwoorden. Ze zullen een zoekopdracht alleen aan je advertentie koppelen als deze de exacte zin van je trefwoord bevat, in dezelfde volgorde. Bijvoorbeeld, als je trefwoord "rode schoenen" is, kan je advertentie worden getoond bij een zoekopdracht als "waar koop ik rode schoenen", maar niet bij een zoekopdracht als "rode sneakers te koop".

 • Exacte match zoekwoorden zijn het meest specifieke type zoekwoord. Ze zullen een zoekopdracht alleen aan je advertentie koppelen als deze het exacte trefwoord bevat, in dezelfde volgorde en zonder extra woorden. Als je trefwoord bijvoorbeeld "rode schoenen" is, kan je advertentie worden getoond bij een zoekopdracht als "rode schoenen", maar niet bij een zoekopdracht als "rode schoenen voor vrouwen".

Hoe schrijf ik de advertentieteksten voor mijn Google advertenties?

 

Om de perfecte advertentietekst voor je Google Ads te schrijven, volg je deze stappen:

 1. Begin met een overtuigende kop die de aandacht van je doelgroep trekt en duidelijk communiceert wat je bedrijf aanbiedt.

 2. Gebruik de beschrijving om je kop uit te breiden en meer informatie te geven over je bedrijf en wat het onderscheidt van concurrenten.

 3. Neem een oproep tot actie (CTA) op die de lezer vertelt wat je wilt dat ze vervolgens doen, zoals je website bezoeken of je bedrijf bellen.

 4. Houd je advertentietekst beknopt en to the point. Google Ads staat maar een beperkt aantal tekens toe, dus zorg ervoor dat je ze verstandig gebruikt.

 5. Gebruik trefwoorden in je advertentietekst om ervoor te zorgen dat je advertentie aan het juiste publiek wordt getoond. Dit helpt je advertentie te verschijnen in relevante zoekresultaten en vergroot de kans dat er op geklikt wordt.

 6. Proeflees je advertentietekst zorgvuldig om ervoor te zorgen dat er geen spel- en grammaticafouten in staan.

 

Welke Google Ads extensies zijn er?

 

Er zijn verschillende soorten extensies die je kunt gebruiken in je Google Ads campagnes. De beste extensie voor jouw bedrijf hangt af van je specifieke doelen en behoeften. Enkele veel voorkomende soorten extensies zijn:

 • Sitelink-extensies: Hiermee kun je extra links aan je advertentie toevoegen, waardoor mensen meer opties krijgen voor waar ze heen moeten op je website.

 • Callout extensies: Hiermee kun je extra tekst aan je advertentie toevoegen, waarmee je belangrijke kenmerken of voordelen van je bedrijf benadrukt.

 • Gestructureerde fragmenten extensie: Hiermee kun je een lijst toevoegen van specifieke artikelen of diensten die je bedrijf aanbiedt, zodat mensen gemakkelijker kunnen vinden wat ze zoeken.

 • Locatie-extensies: Hiermee kun je je bedrijfsadres en telefoonnummer aan je advertentie toevoegen, zodat mensen je gemakkelijker kunnen vinden.

 • Gespreksextensies: Hiermee kun je een telefoonnummer aan je advertentie toevoegen, zodat mensen je gemakkelijk rechtstreeks vanuit de advertentie kunnen bellen.

 • Beoordelingsextensies: Hiermee kun je klantbeoordelingen of beoordelingen toevoegen aan je advertentie, waardoor je vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwt bij potentiële klanten.

Extensies kan je toevoegen onder de opgezette advertentie. Klik op de advertentie waar je de extensies wilt toevoegen en scroll vervolgens naar onder. Hier zie je meer componenttypen, klik hier op. Hier kan je de extensies toevoegen.

Hoe target je de juiste doelgroep?

 

Om het juiste publiek in Google Ads te targeten, kun je de targetingopties in de Google Ads-interface gebruiken om de demografische gegevens, interesses en locaties van de mensen die je wilt bereiken op te geven. Hier zijn enkele manieren waarop je je advertenties kunt targeten:

 

 • Locatie: Je kunt je advertenties richten op specifieke landen, regio's, steden of postcodes om ervoor te zorgen dat ze worden getoond aan mensen in de juiste geografische gebieden.

 • Demografische gegevens: Je kunt je advertenties richten op mensen van specifieke leeftijden, geslachten en ouderschapsstatussen om ervoor te zorgen dat ze relevant zijn voor je publiek.

 • Interesses: Je kunt de categorie Interesses van Google Ads gebruiken om je advertenties te richten op mensen op basis van hun interesses, zoals sport, technologie of reizen.

 • Remarketing: Je kunt remarketing gebruiken om je advertenties te tonen aan mensen die eerder je website hebben bezocht of op de een of andere manier interactie hebben gehad met je bedrijf.

 

Google biedingssysteem

 

In Google Ads bepaalt het biedsysteem welke advertenties worden getoond voor een bepaalde zoekopdracht en in welke volgorde. Wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert op Google, wordt de Google Ads veiling gestart, en alle in aanmerking komende advertenties worden geëvalueerd op basis van hun bodbedrag en kwaliteitsscore. Het bodbedrag is het maximumbedrag dat een adverteerder bereid is te betalen voor een klik op zijn advertentie, en de kwaliteitsscore is een maatstaf voor de relevantie en de gebruikerservaring van de advertentie.

 

Op basis van deze factoren bepaalt Google de advertentierangorde voor elke advertentie, die de positie op de pagina met zoekresultaten bepaalt. De advertentie met de hoogste ad rank wordt op de bovenste positie getoond, gevolgd door de advertenties met de volgende hoogste ad ranks, enzovoort. Als meerdere advertenties dezelfde advertentierank hebben, worden ze in een willekeurige volgorde getoond.

 

Adverteerders kunnen op elk moment hun bodbedrag aanpassen om te proberen hun advertentiepositie te verbeteren en de kans te vergroten dat hun advertentie wordt getoond. Ze moeten zich er echter van bewust zijn dat het verhogen van het bod niet noodzakelijkerwijs een hogere advertentierank garandeert, omdat de kwaliteitsscore ook een factor is. Adverteerders kunnen hun kwaliteitsscore verbeteren door relevante en gebruiksvriendelijke advertenties te maken.

 

Wat is de kwaliteitsscore in Google Ads en hoe belangrijk is dit?

 

In Google Ads is de kwaliteitsscore een maatstaf voor de relevantie en gebruikerservaring van een advertentie. Het is een numerieke waarde van 1 tot 10 die aan elke advertentie wordt toegekend op basis van factoren zoals de relevantie van de zoekwoorden van de advertentie, de relevantie van de landingspagina van de advertentie en de algehele gebruikerservaring van de advertentie. Een hoge kwaliteitsscore is een indicatie dat een advertentie relevant en gebruiksvriendelijk is, en kan helpen de prestaties van de advertentie te verbeteren en de kosten per klik (CPC) te verlagen.

 

De kwaliteitsscore is een belangrijke factor in de Google Ads veiling, omdat deze wordt gebruikt om de rang van een advertentie te bepalen. De advertentierangorde is de positie van een advertentie op de pagina met zoekresultaten en wordt bepaald door het biedingsbedrag en de kwaliteitsscore van de advertentie. Advertenties met een hoge kwaliteitsscore en een hoog biedbedrag hebben meer kans op een hogere advertentierangschikking en worden op een hogere positie op de pagina met zoekresultaten getoond.

 

Om de kwaliteitsscore van je advertenties te verbeteren, kun je je richten op het maken van relevante en gebruiksvriendelijke advertenties die zijn afgestemd op je bedrijfsdoelen en de behoeften van je doelgroep. Je kunt er ook voor zorgen dat de zoekwoorden die je in je advertenties gebruikt relevant zijn voor de producten of diensten die je aanbiedt, en dat de landingspagina voor je advertentie een goede gebruikerservaring biedt. Door de kwaliteitsscore van je advertentie te verbeteren, kun je de kans op succes vergroten en de prestaties maximaliseren.

 

Google Conversietracking

 

Conversietracking is een belangrijk hulpmiddel voor het optimaliseren van je Google Ads-campagnes. Hiermee kun je zien welke zoekwoorden, advertenties en advertentiegroepen de meeste conversies op je website genereren, zoals verkopen of inschrijvingen. Deze informatie kan nuttig zijn om vast te stellen welke onderdelen van je campagnes goed werken en welke verbeterd moeten worden.

 

Door conversies bij te houden, kun je zien welke zoekwoorden en advertenties de meeste waarde voor je bedrijf genereren, en kun je je campagnes daarop afstemmen. Als je bijvoorbeeld merkt dat bepaalde zoekwoorden of advertenties weinig conversies genereren, kun je ze pauzeren of aanpassen om hun prestaties te verbeteren. Aan de andere kant, als je ziet dat bepaalde zoekwoorden of advertenties goed presteren, kun je je bod verhogen of er meer budget aan toewijzen om hun impact te maximaliseren.

 

Welke type advertenties zijn er in Google?

 

Er zijn verschillende soorten advertenties die je in Google Ads kunt maken, waaronder:

 

 • Tekstadvertenties: Dit is het meest basale type advertentie in Google Ads. Ze bestaan uit een kop, beschrijving en weergave-URL, en ze worden getoond in de zoekresultaten wanneer iemand zoekt op trefwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf.

 • Beeldadvertenties: Deze advertenties bevatten een afbeelding, samen met een kop en beschrijving. Ze kunnen worden weergegeven op het Google Display Network, een netwerk van partnerwebsites en -apps waar Google-advertenties kunnen worden weergegeven.

 • Video-advertenties: Deze advertenties zijn korte video's die kunnen worden getoond op het Google Display Netwerk. Ze kunnen worden gebruikt om je producten of services op een meer aansprekende manier te laten zien dan tekst- of beeldadvertenties.

 • Shopping-advertenties: Deze advertenties zijn speciaal ontworpen voor e-commercebedrijven. Ze bevatten productafbeeldingen, prijzen en andere details en worden getoond in de Google Shopping-resultaten wanneer iemand zoekt naar producten die relevant zijn voor jouw bedrijf.

 • Lokale advertenties: Deze advertenties zijn ontworpen om lokale bedrijven te helpen klanten in hun omgeving aan te trekken. Ze bevatten het adres en telefoonnummer van het bedrijf en worden weergegeven in de lokale zoekresultaten wanneer iemand zoekt naar bedrijven zoals het jouwe.

 

Welke biedstrategieën zijn er?

 

In Google Ads kun je kiezen uit verschillende biedstrategieën om te bepalen hoe je wilt bieden voor je advertentie. Enkele veel voorkomende biedstrategieën zijn:

 • Kosten-per-klik (CPC): Bij deze strategie betaal je voor elke klik op je advertentie. Je stelt een maximaal CPC-bod in, en je advertentie wordt getoond zolang het bod hoog genoeg is om de veiling te winnen.

 • Kosten per impressie (CPM): Bij deze strategie betaal je voor elke duizend vertoningen van je advertentie. Je stelt een maximum CPM-bod in, en je advertentie wordt getoond zolang het bod hoog genoeg is om de veiling te winnen.

 • Target kosten-per-aankoop (CPA): Bij deze strategie stel je een doelbedrag voor de CPA in, en Google past automatisch je biedingen aan om te proberen dat doel te bereiken. Dit kan een goede optie zijn als je wilt optimaliseren voor conversies en bereid bent Google je biedingen te laten beheren.

 • Doelrendement op advertentie-uitgaven (ROAS): Bij deze strategie stel je een doelbedrag voor ROAS in, en Google past automatisch je biedingen aan om te proberen dat doel te bereiken. Dit kan een goede optie zijn als je wilt optimaliseren voor inkomsten en bereid bent Google je biedingen te laten beheren.

 • Handmatig CPC bieden: Bij deze strategie stel je handmatig het maximale CPC-biedingsbedrag in voor elke advertentie, advertentiegroep of zoekwoord. Dit kan een goede optie zijn als je meer controle wilt hebben over je biedingen en het prettig vindt om ze zelf te beheren.

 

Waarom Google Ads uitbesteden?

 

Er zijn verschillende redenen waarom je je Google Ads misschien wilt uitbesteden aan een marketingbureau. Hier zijn enkele voordelen van het werken met een marketingbureau voor je Google Ads campagnes:

 

 • Expertise: Een marketingbureau zal ervaren professionals hebben die getraind zijn in het maken en beheren van succesvolle Google Ads campagnes. Ze hebben een grondige kennis van het Google Ads platform en de nieuwste best practices, en ze kunnen deze kennis toepassen op je campagnes om de effectiviteit ervan te maximaliseren.

 • Tijdbesparing: Het beheren van een Google Ads campagne kan tijdrovend zijn, vooral als je niet bekend bent met het platform. Door je Google Ads uit te besteden aan een marketingbureau kun je tijd vrijmaken om je op andere aspecten van je bedrijf te richten, terwijl je weet dat je advertenties in goede handen zijn.

 • Betere resultaten: Een marketingbureau zal gegevens en analyses kunnen gebruiken om je campagnes te optimaliseren en hun prestaties te verbeteren. Ze zullen gebieden voor verbetering kunnen identificeren en data-driven beslissingen kunnen nemen om het rendement van je advertentie-uitgaven te maximaliseren.

Hulp nodig bij Google Ads?

Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Start
Wat is Google Ads en hoe werkt het?
Hoe zet ik een Google Ads campagne op?
Welke zoekwoorden gebruik ik voor mijn Google advertentie?
Waarom Google Ads gebruiken voor bedrijven?
Hoe schrijf ik de advertentieteksten voor mijn Google advertenties?
bottom of page