Adverteren op Google Maps in 2024
Google Maps heeft maandelijks maar liefst 1 miljard gebruikers. Er is bijna geen twijfel over mogelijk dat ook jij het ooit wel eens hebt gebruikt. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over hoe je kunt adverteren op Google Maps in 2024.
Geschreven door
Sem – Advertising Specialist
Vaak heb je niet eens door dat je Google Maps gebruikt. Op vakantie heb je vast en zeker weleens gezocht naar restaurants in de buurt. Ook al zoek je hiernaar via Google, bovenaan de zoekresultaten komen altijd de Google Maps resultaten, of je de app nu op je telefoon hebt of niet. Grote kans dat je hierop uiteindelijk je keuze voor het restaurant hebt gebaseerd!
Door de grote populariteit van Google Maps was het slechts een kwestie van tijd voordat Google advertentiemogelijkheden voor Maps introduceerde. Google Maps marketing kan voor veel bedrijven voordelig zijn, maar vooral voor lokale bedrijven zoals restaurants en winkels is het erg relevant.
Hoe werkt adverteren op Google Maps?
Er zijn twee verschillende type advertenties op Google Maps, namelijk Zoekresultaten advertenties en Gesponsorde pins.
Zoekresultaten advertenties
Wanneer je via Google Maps naar bijvoorbeeld een loodgieter bij jou in de buurt zoekt, dan worden een aantal van de dichtstbijzijnde bedrijven weergegeven op basis van je locatie en de beoordelingen van het bedrijf. Via een Google Maps advertentie kun je er als bedrijfseigenaar voor zorgen om in een bepaald gebied bovenaan te komen. Dit type advertentie helpt bedrijven om zich te onderscheiden van de rest. Ben je bijvoorbeeld een lokale loodgieter en wil je door zoveel mogelijk mensen gezien worden, dan is dit een uitstekende manier om dit voor elkaar te krijgen. In het voorbeeld kun je zien dat Schoenmakerij De Loper een advertentie heeft ingezet om bovenaan weergegeven te worden. De advertentie wordt niet alleen bovenaan weergegeven op mobiel, maar ook bij zoekopdrachten op desktop.
Gesponsorde pins
Naast een advertentie in de zoekresultaten is het ook mogelijk om een gesponsorde pin in te zetten. Dit is relevant voor gebruikers die niet per sé op zoek zijn naar een specifiek bedrijf maar die de omgeving aan het verkennen zijn. Wanneer je een gebied verkent op Google Maps zul je verschillende locatie pins tegenkomen. Door middel van een advertentie kun je ervoor zorgen dat jouw pin eruit springt tussen de rest. Dit type advertentie is vooral relevant voor bijvoorbeeld restaurants, cafés en hotels.
De voordelen van Google Maps marketing
We kunnen met zekerheid concluderen dat Google Maps een uitstekende manier om de zichtbaarheid en bekendheid van je bedrijf te vergroten, vooral als je een lokaal bedrijf hebt. Maar wat zijn nu precies de voordelen van Google Maps marketing in tegenstelling tot andere advertentie methoden?
Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel is dat dit type advertentie ervoor zorgt dat een bedrijf zich heel duidelijk onderscheidt van de rest. Veel gebruikers die op zoek zijn naar een bedrijf op Google Maps zijn van plan om hier op korte termijn iets mee te doen. Doordat een gesponsord bedrijf er zo duidelijk uitspringt is de kans groot dat een gebruiker hiervoor kiest.
Een ander voordeel van adverteren op Google Maps is dat het heel laagdrempelig is gemaakt voor de gebruiker om na het zien van een advertentie over te gaan tot actie. Door de grote, duidelijke knoppen om te bellen of de routebeschrijving te starten, is de kans groot dat veel leads direct overgaan tot conversies.
Hoe zet je een Google Map Ads op?
Om te adverteren op Google Maps kun je je aanmelden voor Google Ads en een campagne maken die specifiek gericht is op gebruikers van Google Maps. Hier volgt een stap-voor-stap handleiding om te beginnen:
-
Ga naar de website van Google Ads en maak een account aan als je dat nog niet hebt.
-
Zodra je je account hebt ingesteld, klik je op het tabblad "Campagnes" in het bovenste menu en vervolgens op de knop "+" om een nieuwe campagne te maken.
-
Kies "Lokale winkelbezoeken en promoties" als campagnetype.
-
Kies het conversiedoel “route” selecteer vervolgens de juiste locatie voor de campagne.
-
Maak je advertentie en kies het juiste budget. Je kunt tekst, afbeeldingen of een combinatie van beide gebruiken. Zorg ervoor dat je een oproep tot actie opneemt die gebruikers aanmoedigt om je bedrijf te bezoeken.
-
Maak een landingspagina voor je advertentie. Dit is de webpagina waar gebruikers naartoe worden geleid als ze op je advertentie klikken. Zorg ervoor dat de landingspagina je bedrijf duidelijk beschrijft en contactinformatie bevat.
-
Lanceer je campagne. Als je tevreden bent over je advertentie, klik je op de knop "Lanceren" om je campagne te starten.
Hoe voeg je een locatie-extensie toe aan je huidige Google Ads campagne?
Volg deze stappen om een locatie-extensie aan je huidige Google Ads-campagne toe te voegen:
-
Ga naar de website van Google Ads en meld je aan bij je account.
-
Klik op het tabblad "Campagnes" in het bovenste menu en selecteer de campagne die je wilt bewerken.
-
Klik op het tabblad " Advertenties & componenten" in het menu aan de linkerkant en klik op "Items".
-
Klik op de knop "+".
-
Selecteer de juiste campagne en selecteer de juiste locatie die je wilt toevoegen.
-
Klik op opslaan.
Heb jij nog geen locatie toegevoegd aan je Google account? Lees dan hier hoe dit kan toevoegen.
Wat is het verschil tussen een Google Maps advertentie en een locatie-extensie?
Een locatie-extensie in Google Ads is een type advertentie-extensie die je bedrijfsadres en telefoonnummer en een kaart van je locatie weergeeft in je zoekadvertenties. Wanneer gebruikers op de extensie klikken, worden ze naar een Google Maps-pagina gebracht met meer informatie over je bedrijf, waaronder een routebeschrijving en beoordelingen.
Een locatie-extensie is een handig hulpmiddel voor bedrijven die een fysieke winkel of locatie hebben die ze willen promoten bij lokale klanten. Hiermee kunnen gebruikers je bedrijf gemakkelijk vinden op Google Maps en een routebeschrijving naar je locatie krijgen.
Een speciale locatie-advertentie daarentegen is een op zichzelf staande advertentie die specifiek gericht is op gebruikers van Google Maps. Deze advertenties verschijnen als gesponsorde spelden op de kaart en kunnen extra informatie bevatten, zoals afbeeldingen, beoordelingen en recensies. Specifieke locatie-advertenties zijn een goede optie voor bedrijven die klanten willen aantrekken terwijl ze zoeken naar lokale bedrijven op Google Maps.
Zowel locatie-extensies als speciale locatie-advertenties kunnen effectieve manieren zijn om je bedrijf te adverteren op Google Maps, maar ze werken op iets verschillende manieren. Locatie-extensies worden opgenomen als onderdeel van je zoekadvertenties en zijn bedoeld om gebruikers meer informatie over je bedrijf te geven, terwijl speciale locatie-advertenties op zichzelf staande advertenties zijn die specifiek gericht zijn op gebruikers van Google Maps.