top of page

Adverteren met Google Shopping in 2023

Het e-commerce landschap blijft evolueren, het is daarom essentieel voor elk bedrijf dat online succesvol wilt zijn om de curve voor te blijven. In deze blog delen we de nieuwste inzichten en best practices voor adverteren op Google Shopping, zodat je de concurrentie voor kunt blijven en optimaal gebruik kunt maken van dit krachtige advertentieplatform.

Sem Wattez.JPG

Geschreven door

Sem – Advertising Specialist

Banner website.png
Google Shopping ads

Wat is Google shopping?

 

Google Shopping is een online dienst van Google waar bedrijven hun producten kunnen tonen in een visueel formaat binnen de zoekresultaten van Google en op de specifieke website van Google Shopping. De functie van Google Shopping is om gebruikers te helpen bij het zoeken en vergelijken van producten van verschillende verkopers. Gebruikers kunnen zoekopdrachten uitvoeren op basis van productcategorie, merk en prijs.
Google Shopping listings worden weergegeven als een visueel formaat. Bij elke listing worden afbeeldingen van het product getoond, samen met de prijs, verkoperinformatie en beschikbare kortingsbonnen of aanbiedingen. Gebruikers kunnen ook beoordelingen van de verkoper en de producten zien, zodat ze een weloverwogen aankoopbeslissing kunnen nemen. 


Google Shopping kan worden gevonden door een zoekopdracht uit te voeren op Google.com en naar de "Shopping" tab te gaan in de zoekresultaten. Dit is anders dan een reguliere zoekresultaat omdat het specifiek gericht is op producten en prijzen, terwijl een regulier zoekresultaat een bredere set van zoekresultaten kan opleveren zoals websites, nieuwsartikelen en beelden.

Google Shopping Pagina.png

Hoe werkt Google Shopping?

 

Google Shopping werkt door bedrijven toe te staan productfeeds te maken en deze in te dienen bij Google. Deze productfeeds bevatten informatie zoals afbeelding van het product, prijs en beschrijving, evenals de naam en website van de verkoper. Zodra een feed is ingediend, wordt deze beoordeeld door Google om te zorgen dat deze aan hun richtlijnen voldoet. 


Wanneer een productfeed wordt geüpload naar Google Shopping, zijn er twee manieren hoe jouw producten zichtbaar kunnen zijn op Google. De eerste is via de gratis feed optie, waarbij de producten zullen verschijnen in de organische zoekresultaten van Google Shopping. De tweede optie is via de betaalde advertentieoptie, waarbij de producten zullen verschijnen bovenaan de zoekresultaten of op de productlijstpagina's. Beide opties kunnen nuttig zijn voor bedrijven, gratis feed kunnen de naamsbekendheid verhogen terwijl betaalde advertenties meer verkeer en verkoop naar een website van een bedrijf kunnen drijven.

Is Google Shopping gratis?

 

Google Shopping biedt bedrijven de mogelijkheid om hun producten te tonen via een gratis en een betaalde optie. Bedrijven kunnen een feed aanmaken via merchant center, dit is gratis. Nadat de feed is ingediend en goedgekeurd door Google, zal deze worden getoond tussen de organische zoekresultaten. Houd er wel rekening mee dat organische zoekresultaten minder zichtbaarheid en bereik hebben in vergelijking met geadverteerde producten. Dit maakt de gratis optie nuttig voor bedrijven die de naamsbekendheid willen verhogen zonder in betaalde reclame te investeren.

Google Shopping Ads

 

Naast gratis Google Shopping feeds, hebben bedrijven ook de optie om betaalde advertenties op Google Shopping te maken. Deze betaalde advertenties worden op dezelfde manier gemaakt als gratis feeds, door productinformatie in te dienen bij Google via een merchant center account. In tegenstelling tot gratis feeds, zullen betaalde advertenties worden getoond bovenaan de zoekresultaten of op de productlijstpagina's. Hierdoor zijn deze advertenties beter zichtbaar en hebben ze een grotere kans om door gebruikers te worden opgemerkt.


In tegenstelling tot een normale zoekadvertentie, zijn de advertenties van een Shopping campagne visueel zichtbaar. Dit verlaagt de kans dat mensen die klikken een andere intentie hebben dan waarvoor jij adverteert. Ook worden deze advertenties boven de zoekresultaten weergegeven, wat zorgt voor meer vertoningen. 


Betaalde Google Shopping-advertenties gebruiken een kosten-per-klik (CPC) prijsmodel, wat betekent dat je alleen betaalt wanneer er op je advertentie wordt geklikt. Hierdoor is het een efficiëntere manier van adverteren, aangezien er alleen wordt betaald voor daadwerkelijke interactie met de advertentie. Het is mogelijk om de advertentie te optimaliseren voor return on ad spend (ROAS), het systeem zal dan de advertentie optimaliseren voor de gewenste omzet die jij wilt behalen op je ad spend. Hierdoor is de advertentie nog efficiënter en gericht op jouw doelstellingen.

 

 

Waarom Google Shopping voor bedrijven?

 

Google Shopping ads kunnen nuttig zijn voor een breed scala aan bedrijven, maar zijn vooral geschikt voor e-commercebedrijven en bedrijven die fysieke producten verkopen. 
Google Shopping kan voor bedrijven nuttig zijn om verschillende redenen:

 • Verhoogde zichtbaarheid: Google Shopping-advertenties verschijnen bovenaan de zoekresultaten en kunnen meer verkeer naar een website van een bedrijf trekken.

 • Gericht adverteren: Google Shopping stelt bedrijven in staat specifieke demografieën en interesses te targeten, wat de kans vergroot om de juiste doelgroep te bereiken.

 • Vergelijkend winkelen: Google Shopping maakt het voor gebruikers gemakkelijk om prijzen en producten van verschillende retailers te vergelijken, wat de kans vergroot dat een product van een bedrijf geselecteerd wordt.

 • Verhoogde verkoop: Door het gemakkelijk maken voor potentiële klanten om producten te vinden en te vergelijken, kan Google Shopping de kans op een verkoop verhogen.

 • Meetbare resultaten: Google Shopping biedt bedrijven gedetailleerde analyse en metriek, waarmee ze hun campagnes kunnen optimaliseren en hun ROI kunnen verbeteren.

 • Integratie met e-commerce platformen: Google Shopping maakt een eenvoudige integratie mogelijk met e-commerce platformen zoals Shopify, Magento, BigCommerce en meer, waardoor bedrijven hun producten en verkoop gemakkelijker kunnen beheren.

 • Kosteneffectief: Google Shopping is een kosteneffectieve manier om potentiële klanten te bereiken, aangezien er alleen betaald wordt wanneer een gebruiker op de advertentie klikt.

Google shopping campagne opzetten

 

Om een Google Shopping-campagne op te zetten, moet u een Merchant Center-account aanmaken, een feed uploaden en deze koppelen aan uw Google Ads-account. Zodra u dat heeft gedaan, kunt u een nieuwe Shopping-campagne aanmaken in Google Ads en de producten selecteren waarvoor u wilt adverteren vanuit uw Merchant Center-account. Vervolgens kunt u uw campagnebudget, targetingopties en biedstrategie instellen. Tot slot moet u advertentiegroepen en advertenties binnen uw campagne maken en vervolgens de campagne starten. Het is belangrijk om uw campagne regelmatig te optimaliseren door de prestatiegegevens te analyseren en dienovereenkomstig aanpassingen te doen.

Een Google Shopping Campagne optimaliseren

 

Om een Google Shopping campagne te optimaliseren kun je deze tips volgen:

 • Gebruik negatieve zoekwoorden: Identificeer en voeg irrelevante zoektermen toe als negatieve zoekwoorden om te voorkomen dat je advertenties worden getoond aan ongekwalificeerde klanten

 • Optimaliseer je productfeed: Zorg ervoor dat je productfeed up-to-date is en accurate informatie bevat, zoals producttitels, beschrijvingen, beoordelingen en afbeeldingen.

 • Gebruik targeting opties: Gebruik targetingopties zoals locatie, taal en apparaattype om het juiste publiek te bereiken.

 • Stel een budget in: Stel een budget in voor je campagne en houd je kosten in de gaten om ervoor te zorgen dat je een goed rendement krijgt.

 • Analyseer prestatiegegevens: Gebruik de gegevens van het Google Ads-platform om vast te stellen welke producten, advertentiegroepen en zoekwoorden goed presteren en welke niet.

 • Gebruik verschillende biedstrategieën: Experimenteer met verschillende biedstrategieën zoals Target ROAS, Maximize Clicks, en Manual CPC om te ontdekken welke het beste werkt voor je campagne.

 • Monitor en pas aan: Controleer voortdurend de prestaties van je campagne en pas deze waar nodig aan om de prestaties te verbeteren.

Google Shopping Feed

Er zijn verschillende manieren om een productfeed te uploaden naar Google Merchant Center:

 • Handmatig een feed uploaden: Je kunt handmatig een feed uploaden door een bestand te maken in een ondersteund bestandsformaat (zoals XML of CSV) en vervolgens naar het gedeelte "Feeds" van je Merchant Center-account te gaan en op de knop "Nieuwe feed" te klikken. Je kunt dan het bestand selecteren dat je wilt uploaden en je feed attributen instellen.

 • API-integratie met e-commerce platforms: Veel e-commerceplatforms, zoals Shopify, hebben een ingebouwde integratie met Google Merchant Center. Je kunt de integratie in je Shopify-winkel instellen door naar het onderdeel "Apps" te gaan, te zoeken naar "Google Merchant Center" en de instructies te volgen om je winkel te verbinden. Zodra je je winkel hebt aangesloten, wordt je productfeed automatisch naar Merchant Center gestuurd.

 • Voor Shopify kun je dit doen door de "Google Shopping" app uit de Shopify app store te installeren en vervolgens de instructie op de app pagina te volgen. Dit zal je Shopify winkel verbinden met het Google merchant center, en je kunt beginnen met het adverteren van je producten op Google shopping.

 

Google Shopping Reviews

Je kunt recensies toevoegen aan je Google Merchant Center-account via recensie-apps. Beoordelingsapps zijn apps van derden waarmee je klantbeoordelingen kunt verzamelen en vervolgens kunt importeren in je Merchant Center-account.

 

Hier volgen de algemene stappen om via een recensie-app beoordelingen aan je account toe te voegen:

 • Installeer een recensie-app: Er zijn verschillende recensie-apps beschikbaar, zoals Yotpo, Loox en Judge.me, die integreren met Google Merchant Center. Kies er een die het beste bij je behoeften past en installeer hem op je website.

 • Verzamel beoordelingen: Zodra de app is geïnstalleerd, begin je met het verzamelen van klantbeoordelingen door klanten te vragen feedback over hun aankopen achter te laten.

 • Importeer beoordelingen: Zodra je een aantal beoordelingen hebt verzameld, ga je naar de instellingen van de beoordelingen-app en exporteer je de beoordelingen in een formaat dat compatibel is met Merchant Center.

 • Voeg beoordelingen toe aan je Merchant Center-account: Ga naar het onderdeel Producten van je Merchant Center-account en zoek het product waaraan je beoordelingen wilt toevoegen. Klik op het product en selecteer het tabblad Beoordelingen. Importeer vervolgens de beoordelingen die je uit je recensie-app hebt geëxporteerd.

 • Verifieer en publiceer: Google zal de beoordelingen verifiëren, waarna je ze kunt publiceren.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat Google een strikt beleid heeft ten aanzien van recensies, en alleen recensies van geverifieerde kopers worden geaccepteerd. Bovendien worden recensies die niet voldoen aan het beleid van Google afgewezen.

Houd er rekening mee dat het altijd een goed idee is om het beleid van het merchant center dubbel te controleren, omdat dit kan veranderen, en zorg ervoor dat de app die je gebruikt up-to-date is en goedgekeurd door het merchant center.

 

 

Geavanceerde strategieën voor het schalen en maximaliseren van de ROI

Hier zijn enkele geavanceerde strategieën die je kunt gebruiken om te schalen en het rendement op investering (ROI) van een Google Shopping-advertentie te maximaliseren:

 • Gebruik geautomatiseerde biedstrategieën: Google Ads biedt verschillende geautomatiseerde biedstrategieën, zoals Target ROAS en Maximize Clicks, die je kunnen helpen je biedingen te optimaliseren en je ROI te maximaliseren.

 • Maak gebruik van remarketing: Met remarketing kun je je richten op gebruikers die eerder interactie hebben gehad met je website of winkeladvertenties. Dit kan de kans op conversies vergroten en je helpen een betere ROI te bereiken.

 • Optimaliseer je productgegevens: Optimaliseer je productgegevens door gedetailleerde beschrijvingen, afbeeldingen van hoge kwaliteit en nauwkeurige prijsinformatie op te nemen. Dit kan je producten helpen opvallen in de zoekresultaten en meer klikken aantrekken.

 • Maak gebruik van Google Surfaces: Google Shopping is nu beschikbaar op meerdere oppervlakken, zoals Google Zoeken, Google Afbeeldingen en het Google Shopping Tabblad. Door deze platforms te benutten, kun je een breder publiek bereiken en de kans op conversies vergroten.

 • Gebruik klantbeoordelingen: Zoals we hebben besproken, kunnen klantbeoordelingen de prestaties van je Shopping-advertenties helpen verbeteren. Ze kunnen het vertrouwen en de geloofwaardigheid vergroten, en je producten helpen opvallen in de zoekresultaten.

 • Gebruik Google Analytics om conversies bij te houden: Gebruik Google Analytics om bij te houden hoeveel conversies je campagne genereert en hoeveel inkomsten ze oplevert. Dit geeft je meer inzichten om datagestuurde beslissingen te nemen.

 • Gebruik Performance Max Ads: Performance Max Ads kan je advertentiecreatie, targeting en optimalisatie automatiseren. Hierdoor kun je met minimale inspanning meer potentiële klanten bereiken.

 • Experimenteer met advertentieformaten: Experimenteer met verschillende advertentieformaten, zoals Showcase Shopping ads en Gallery ads, om te zien welk formaat het beste werkt voor je producten.

 • Gebruik productgroepen: Organiseer je producten in productgroepen op basis van kenmerken als merk, producttype en prijsklasse om meer controle te hebben over je biedingen en targetingopties.

Vergeet niet dat het belangrijk is om je campagne regelmatig te controleren en zo nodig bij te sturen. Deze geavanceerde strategieën zullen je helpen om je ROI te maximaliseren, maar het is altijd belangrijk om de prestaties van je campagne te testen en te meten om er zeker van te zijn dat hij effectief werkt.

Prestatie Max-advertenties

Performance Max ads is een nieuw advertentieformaat dat onlangs door Google Ads is geïntroduceerd en dat is ontworpen om bedrijven te helpen hun rendement op investering (ROI) over al hun advertentiecampagnes te maximaliseren. Het is een door machine learning aangedreven oplossing die automatisch campagnes in real-time optimaliseert met behulp van gegevens uit meerdere bronnen, zoals Google Ads, Google Analytics en Google Cloud. Het biedt ook meer flexibiliteit en controle bij targeting en biedingsbeheer.

 

Het is een goed alternatief voor Google Shopping advertenties omdat het meer geavanceerde targetingopties en biedingsbeheer biedt, waarmee je je ROI kunt maximaliseren. Bovendien kun je er machine learning mee gebruiken om je campagnes in real-time te optimaliseren, wat je kan helpen om datagestuurde beslissingen te nemen en de prestaties van je advertenties te verbeteren.

Google Shopping advertentie zoekresultaten.png
Google Shopping Reviews.png

Hulp nodig bij Google Ads?

Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Start
Wat is Google Shopping
Is Google Shopping gratis?
Hoe werkt Google Shopping?
Waarom Google Shopping voor bedrijven?
bottom of page